Milyen kockázatot jelent a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása?

2014.03.07 09:46

Milyen kockázatot jelent a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása?

Az előzőekben azzal foglalkoztunk, hogy mi a veszélye a szénhidrát-fogyasztásnak. Elhízást és cukorbetegséget okoz. Statisztikai vizsgálatok a magas inzulinszintet egyéb betegségekben is kockázati tényezőként kezelik. Ezek a vizsgálatok egyértelműen mutatták, hogy a cukorbetegség, vagyis a hiperinzulinizmus és inzulinrezisztencia, valamint a vastagbélrák között kapcsolat van. De nemcsak a vastagbélrák kockázatát növeli a magas inzulinszint. Egy 2007-es vizsgálat egyértelműen veszélyesnek ítélte a kenyér és egyéb szénhidrátok fogyasztását (a kenyér kétszeres kockázatot jelent a veserák kialakulásában), míg viszont az állati eredetű fehérjék (de nem a tej és tejtermékek), valamint a zöldségek védőhatásúak voltak.

Rejtett gluténérzékenység és az autoimmun betegségek összefüggnek

A gabonafélékben rengeteg könnyen emészthető, és inzulinszintet emelő keményítő van. A gabonamagvak belseje a keményítőn kívül még tartalmaz kétféle fehérjét a gliadint és a glutenint. Erre a két fehérjére vagyunk érzékenyek, amit röviden gluténérzékenységnek neveznek. A cöliákiát, mint a gluténérzékenység legjobban megnyilvánuló formáját már régen felismerték, de egyre több bizonyíték van arra, hogy több betegség mögött is gluténérzékenység van. A szakirodalom azt bizonyítja, hogy a gluténérzékenység vérből, de még székletből sem mutatható ki teljes biztonsággal. A gabonafehérjék immunológiai hatása igen sok betegségnek a rejtett oka. A glutenin és a gliadin a bélfalon gyulladásos gócokat alakít ki, ahol az immunrendszer védekezik. Ha a hatás sokáig tart és folyamatos, akkor a bélfal egy idő után átjárhatóvá válik, és egyéb fehérjék is átjuthatnak a bélfalon bejutva a szervezetünkbe. Ha valamelyik betolakodó fehérje és valamely testfehérjék között szerkezeti hasonlóság áll fenn, akkor az idegen fehérje ellen aktivizálódott immunrendszer később a saját testszövetei ellen is fordul. Ezt nevezzük autoimmun betegségnek. Jelenleg kb. 150 betegség esetén mutatták ki, hogy a gluténérzékenység az átlagnál jóval gyakoribb e kórképekben.

Az európai tehenek teje és a cukorbetegség

Szamoán élő gyerekekhez képest az Új-Zélandon élő Szamoai gyerekek közt tízszer gyakoribb az I-es típusú cukorbetegség. A magyarázatot a tejben találták, a tejnek egyik fehérjéjében a béta-kazeinben. Kétféle béta-kazein van, az A1 és az A2. A két béta-kazein egyaránt 209 aminosavból áll, azonban a két fehérje a 67. aminosavban különbözik. A nyugati világban az A1béta-kazeines tehenek szaporodtak el, míg Ázsiában az A2-es típusúak. Az A1 béta-kazeinből az emésztés során egy beta-casomorphin-7 (BCM7) keletkezik, amely egy ópiát. Az ópiátok közé tartozik a morfium, az ópium, a heroin. Mivel a diabéteszt autoimmun betegségnek tekintjük, a BCM7 a „tettes”. Meglepő módon az alacsony glikémiás indexű és telítettségű tej és tejtermékek jelentős mennyiségű inzulintermelésre késztetik a szervezetet. Más ételekkel fogyasztva a tej még jobban növeli az inzulinválaszt. A tejben a tejsavó tartalmazza a nagy inzulinválaszt kiváltó fehérjét. Mivel a tejsavót a sajtgyártásban nem használják, ezért a sajt ebből a szempontból veszélytelen, viszont az összes többi tejtermék, mint túró, joghurt, tejföl hozzájárul a hiperinzulinizmus kialakulásához.

A tejben lévő növekedési faktor és a rák

Van még egy molekula a tehéntejben, ami veszélyforrás ránk nézve. Ez az Inzulinszerű Növekedési Hormon (IGF). Mivel az IGF jó része nem emésztődik meg, hanem átjut a bélfalon, a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása felnőttekben 10-20%-kal, gyermekekben 20-30%-kal megemeli az IGF-szintet. Az IGF serkenti a sejtek osztódását és növekedését, így igazoltan fokozza a tumorok növekedését.

Felmerülhet a kérdés, ha ennyi betegséget okoz a gabona- és a tejtermékek, akkor miért nem pusztultak ki azok a népcsoportok, amelyek sok tejet vagy gabonát fogyasztottak? Ifjú korban mikor a szaporodási ciklusban vannak az emberek, akkor még ezek a betegségek nem okoznak végzetes betegséget. Most, hogy az emberek hosszabb életkort élnek meg, most jelentkeznek ezek a problémák nagyobb számban, az életkorunk utolsó szakaszát keserítve meg.

A következő részben megnézzük, hogy tényleg egészségtelen az állati zsírok fogyasztása vagy ez az egész egy hatalmas nagy szervezett manipuláció?

Baráti üdvözlettel:

Dr. Hummel Zoltán
a Prímbiotikum felfedezője és
a méregtelenítés szakértője

 

Dr. Hummel Zoltán

A mikrorostos gél feltalálója,

A béltisztítás (méregtelenítés),

A bélflóra-helyreállítás és

a székletszabályozás szakértője

Táplálkozási reformprogram

Ez a honlap egy biofizikus kutató honlapja. Az egészséges élet kérdéseivel, főleg a helyes táplálkozással foglalkozik. Gyógyításhoz nem értek, nem is szakmám, kérlek, kedves olvasóm, ilyen kérdésekkel ne hozzám fordulj!

A reformprogram szlogenje: “Edd magad egészségesebbé!”

Hogyan táplálkozz, hogy elérd ideális testsúlyodat és életerődet néhány hónap alatt?

Meggyőződésem, hogy azért van Magyarországon jóval több beteg ember, mert a táplálkozási szokásainkban vannak olyan elemek, melyektől meg kellene szabadulnunk. Ha tudatosítjuk ezeket a rossz szokásokat, könnyebb lesz tőlük megszabadulni.

Az immunrendszer 70%-a a belekben található és a belek rejtett gyulladásai a felelősek komoly betegségek kialakulásáért. Minden betegséget valamilyen gyulladás előz meg. Ezért én a belek gyulladásainak esküdt ellensége vagyok.

Egyrészt rengeteg civilizációs hatás ér minket, másrészt a háttérben meghúzódó üzleti érdekek sem mindig őszintén segítik elő azt, hogy a hétköznapi emberek egyáltalán hiteles információk alapján tudjanak tájékozódni, hogy mi is az egészséges.

  • Voltál már úgy, hogy minél inkább fogyni szerettél volna, annál inkább híztál?
  • Szeretnél sokáig egészségesen élni?
  • Szeretnél a maximális életerődet elérni?
  • Tudod hogy lehet megőrizni a zöldségek, gyümölcsök értékes tápanyagait tárolás és elkészítés során?
  • Téged is “megetetett” a média (és a mögötte levő gazdasági érdekcsoport) azzal, hogy ártanak az állati zsírok és sok tejterméket kell fogyasztanod?

Iratkozz fel 1 hónapos Táplálkozási reformprogramomra és a fenti kérdésekre tudni fogod a válaszokat!

Kendőzetlen őszinteséggel elmondom milyen következtetésekre jutottam több évtizedes kutatásaim során.


 

A feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével. A feliratkozás a feliratkozási feltételek elfogadását is jelenti egyben. Azaz, a hírlevél sorozatra és a blogbejegyzés értesítőre való feliratkozással egyidejűleg hozzájárulásodat adod, hogy Dr. Hummel Zoltántól (esetlegesen akár reklámot is tartalmazó) elektronikus levelet fogadj. A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.