A kedvencünk lett, teljesen más mint a burgonyafasírt, vagy a krokett. A sajt és a fűszerek teszik tökéletessé ezt a finomságot!
Hozzávalók:
1 kg burgonya
10 dkg sajt
2 tojás
friss kapor
rozmaring
só, bors
olaj
Elkészítése:
A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk. Amikor langyos, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és fűszerezzük. Keverünk hozzá 2 evőkanál olajat, majd vizes kézzel kisebb tenyérnyi labdákat formázunk a masszából. Kiolajozott tepsibe, szorosan egymás mellé tesszük őket. A tetejét is átkenjük olajjal és 180 fokos sütőben, nagyjából fél óra alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni és tálalhatjuk. Mellé fűszeres paradicsomszószt, vagy fokhagymaszószt is kínálhatunk, de anélkül is nagyon finom.
A gyorsan emészthető, vitamindús zöldségleves kevés kalóriát tartalmaz, így aztán nem veszélyezteti a tavaszi diétádat.
A fogyókúra nehéz ügy, különösen, ami az esti étkezéseket illeti, hiszen addigra nemcsak a tested, de a lelked is elfárad, és úgy ítélheted, hogy egy jó nagy adag étel képes csak helyreállítani a lelki egyensúlyt.
A zöldségleves kiadós, nem nehéz elkészíteni, és felesleges kalóriákkal sem bombázza a szervezetet.
Az sem hátrány, hogy nem terheli meg a szervezetet, így aztán az álmod is könnyebb lesz.
Zsírégető zöldségleves
Hozzávalók:
3-4 sárgarépa
1 közepes fej karalábé
2-3 paradicsom
2 zellerszár
2 zöld paprika
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
só
feketebors
Alaposan tisztítsd meg a zöldségeket, majd vágd őket kisebb hasábokra, illetve kockákra. A vöröshagymát is aprítsd fel, majd kevés olívaolajon kezdd el pirítani.
Ha már üveges, nyomd hozzá a fokhagymát, majd add hozzá a zöldségeket is. Kis ideig kevergesd őket, sózd, borsozd a levesalapot, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. 30-35 percig főzd lassú tűzön.
Linzer tölcsér:
hozzávalók / 6 adag
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
0.5 citromból nyert citromhéj
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés
Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat. Végül hozzáadjuk a tojássárgát, és jól összedolgozzuk.
A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük.
A tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. 2-3 cm szélességű 30cm hosszú csíkokat vágunk,és kúp alakú formára felcsavarjuk őket,(15-20) db lesz belőle kb.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütjük.
2 cs vaníliás cukor
35 dkg kristálycukor
1 l víz
9 tojásfehérje
A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral, a teljes mennyiségből elvett, 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az 1 l vizet is.
A tojásfehérjéket a maradék 25 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük.
A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük (már akinek van türelme, ideje hozzá: én adtam neki, teljes kakaón ment alatta a hőség, úgy nyomtam ).
Ha besűrűsödött, vigyázva belekeverjük a gőz fölött felvert, kemény, kész habot is, majd azzal együtt még további 3 percig főzzük a krémet.
EZZEL A KRÉMMEL TÖLTSÜK MEG A KIS FAGYLALT KELYHEKET
JÓ ÉTVÁGYAT.
TERMÉSZETESSEN FELEZŐDNEK A CSOKI ÉS A VANÍLIA KRÉM ANYAGOK PL FÉL LITER VIZ MIND KETTŐHÖZ MEG A TOJÁS FEHÉRJÉT IS KETTÉ OSZTANI
A hozzávalókat a liszt kivételével robotgéppel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Az így kapott tésztát min. 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd formákkal kiszúrjuk. 180 C-on, légkeveréses sütőben 8 perc alatt megsütjük.
Többféle sajtos rudat sütöttem már, valamelyik ízlett, valamelyik kevésbé, hiszen van olyan recept, amely szerint elkészítve elég kemény rudat kapunk. De most rátaláltam egy újabb sajtos rúd receptre, és mivel ebben a süteményes könyvemben eddig nem csalódtam, megsütöttem a kinézett recept szerint > a könyv most sem okozott csalódást. Puha a tésztája sütés és kihűlés után is és nagyon finom sajtos! Aki esetleg még nem találta meg kedvenc sajtos rúd receptjét, vagy az eddigivel nincs megelégedve, mert kőkemény a tésztája és száraz is, akkor nyugodtan próbálja ki ezt a receptet, mert onnantól kezdve biztos, hogy ezt a rudat fogja sütni. Egyszóval bátran merem ajánlani. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál zsír
- 1 csapott evőkanál só
- 5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
- 20 dkg trappista sajt a szóráshoz
+ a tetejére tojásfehérje
esetleg szezámmag
Elkészítés:
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Lehet a kenyérsütőgép üstjében is összeállítani a tésztáját: A lisztben elkeverem a cukrot és sót. A tojásokat, 1 dl tejfölt, a zsírt, vajat vagy margarint beleteszem a gép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, és bekapcsolom a gépet a dagasztás programra. Amikor dagasztja a gép a tésztát, akkor ránézek, hogy valóban egy közepesen lágy, puha tésztát fogok-e kapni, és ha úgy látom, hogy még picit kemény a tészta, akkor teszek még hozzá egy kicsi tejfölt. Aztán fél óráig kelesztőtálban kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat). 4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.
5. Sütőpapíros tepsire teszem, forróra előmelegítem a sütőt, majd 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütöm. (Nem sütöm túl barnára, hogy amikor kihűl, puha maradjon.) Sima sütőben is lehet sütni, de valószínű, hogy több ideig tart a sütési idő.
Megosztom veletek ezt a jól bevált gyors bejglireceptet, mert nem kell keleszteni, csak gyúrom-nyújtom-sütöm. Nagyon hamar készen van. Ezt sütöm már évek óta, és mindenkinek nagyon ízlik. 3 rúd lesz a tésztából.
A tésztához:
1 pohár tejföl (2 dl)
1 pohár sertészsír
2 tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
5 dkg élesztő
kb. 60-80 dkg liszt
A kenéshez:
1 tojás
A máktöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal, stb.
A diótöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot
Előre elkészítjük a tölteléket. A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük pici tejjel, és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni (én nem szoktam főzni), vagy a hozzávalók között felsorolt ízesítőanyagokat is hozzá lehet adni, ki melyiket szereti. Természetes ha diósat és mákosat is készítünk egyszerre, a mák vagy a dió aránya változik.
A tésztához a tejfölt, az ugyanazzal a pohárral mért zsírt, a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, belemorzsoljuk az élesztőt (elkeverjük, feloldjuk benne), végül összegyúrjuk a liszttel. Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük tetszőlegesen. Feltekerjük, lekenjük tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és már süthetjük is 180°C-ra előmelegített sütőben.
Kiss Imréné Magdi receptje.
Így fagyaszd le télire a zöldségeket!
2013.10.29.
A jó háziasszony télen jeget spórol a forró nyári napokra, nyáron pedig mindent begyűjt, amit télen nem talál meg a piacon. A lekváros üvegek és savanyúságok mellett, friss zöldséget is eltehetsz a hideg napokra. Mi elmondjuk, hogyan!
A fagyasztás során a zöldségek elveszítik keménységüket, viszont az enzimek, melyek az érésükért felelősek, aktívak maradnak. Így abban a pillanatban, amikor megolvasztod őket, lágy, ízetlen és színtelen hozzávalókra találsz. Ezt megelőzheted, méghozzá úgy, hogy másképp készíted elő a zöldségeket a fagyasztásra.
* A zöldségeket abban az időszakban kell begyűjtened, amikor épp teremnek, és amikor a legtöbb van belőlük a piacokon. Fontos, hogy természetes úton érett zöldségeket vásárolj, és minél előbb fagyaszd le őket, ha már hazavitted.
* Mosd meg alaposan a zöldségeket, távolítsd el róluk az ütődéseket, megpuhult részeket.
* Néhány percig fonnyaszd meg a növényeket fövő vízben azért, hogy az érési folyamatot leállíthasd (ez ugyanis, amint mondtuk, leszedésük után, még fagyasztva is aktív marad).
* Miután kiemelted őket a forró vízből, a hideg zuhany következik, amellyel megállítod a fövési folyamatot. Erre ugyanannyi időt szánj, mint amennyi ideig a fövő vízben tartottad őket.
* Hagyd teljesen kihűlni a zöldségeket, majd zacskózd be őket. A tasakokba vékony rétegben helyezd el a zöldséget. Fagyaszd le a tasakokat, és egy éven belül fogyaszd el azok tartalmát.
Előkészületek, zöldségekre szabva
Nem minden zöldség igényel forralást fagyasztás előtt, ezért összeállítottunk egy zöldségekre szabott listát, amely segíthet az előkészületekben.
* Spárga – mosd meg, szabd fel a kívánt méretekre. 3 percig forrald. 6 hónapig kiválóan eláll a mélyhűtőben.
* Borsó – fejtsd ki a szemeket a hüvelyből, 1 percig forrald. 1 percig tedd hideg víz alá. 6 hónapig eláll a fagyasztóban.
* Zöldbab – tisztítsd meg, mosd át alaposan. 3 percig forrald, majd tartsd hideg víz alá 3 percig. 6 hónapig eláll a fagyasztóban.
* Brokkoli, karfiol – szedd rózsáira, forrald 3 percig, hideg víz alatt szintét 3 percig tartsd. 6 hónapig eláll a fagyasztóban.
* Sárgarépa – tisztítsd meg, mosd meg, és szeld hasábokra vagy karikákra. 3 percig forrald, ugyanennyi ideid tedd hideg víz alá. 6 hónapig jól eláll.
* Káposzta – fejtsd le róla a felszíni leveleket, vágd vékonyra, és forrald másfél percig. 1–2 percig hűtsd le jéghideg vízben, majd csorogtasd le. 6 hónapig eláll a mélyhűtőben.
* Gomba – vágd a kívánt nagyságúra, és tasakozd, nem kell forralnod. Anélkül felhasználhatod az ételekben, hogy kiolvasztanád.
* Paradicsom – mosd meg, tedd tasakba és fagyaszd le őket egészben. Az így eltett paradicsom kizárólag ételekben használható fel, nem salátákhoz. Olvadás után könnyen meghámozhatók.
* Burgonya – az újkrumplit megtisztítva és majdnem puhára főzve 6 hónapig tárolhatod a mélyhűtőben. A burgonyát egyébként felszelve és majdnem készre pirítva szintén 6 hónapig bezacskózva tárolhatod a fagyasztóban. A szétnyomott, pürének szánt burgonya 3 hónapig áll el a mélyhűtőben.
* Tök – tisztítsd meg, vágd kockákra, és 3 percig forrald. Kihűlve szedd tasakokba, 3 hónapon belül fogyaszd el.
* Paprika – mosd meg, tisztítsd meg a magoktól, szeld hasábokra vagy kockákra, és már fagyaszthatod is.
* Padlizsán – padlizsánkrémnek előre megsütve és megtisztítva is lefagyasztható, de még van egy módszer, ahogy lefagyaszthatod télire: szeld karikákra, sózd meg, és hagyd 30 percig állni. Ezután dinszteld meg, míg majdnem puha lesz. Hűtsd ki, majd zacskózd be és fagyaszd le. Ezt bármilyen ételben felhasználhatod.
Kavart túrós
Túró helyett reszelt almával is el lehet készíteni (Kavart almás). Egyszerű és gyors, nagyon finom süti!
A tésztához:
35 dkg cukor
4 tojás
25 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej
A töltelékhez:
50 dkg finom túró
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint porcukor
A megszóráshoz:
porcukor
A cukrot a tojással jó habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2 dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet. A tölteléket elkészítjük. A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 25 × 35 cm-es tepsibe kanalazzuk, erre rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét is rákanalazzuk és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 120°C-on készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
20 dkg bacon szalonna
15 dkg reszelt sajt
só
bors
petrezselyem ízlés szerint
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás
Elkészítése:
A húst vágjuk apró kockára, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni egy kicsit. 3 evőkanál tejfölt, a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal, a petrezselyemmel, 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A felkockázott húst adjuk hozzá a sajtos-tejfölös masszához .
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat.
Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Amikor megsült kifordítjuk a formából ( megszórjuk reszelt sajttal) a sütőpapíros tepsire és addig pirítjuk míg a szalonna nem kap egy kis színt és a sajt el nem olvad rajta.
Kicsit hűtjük, majd szeleteljük.
forrás:https://olcso-receptek.hu/szarnyas/csirkemell-ozgerincben-2/
Ha nem akarjuk, hogy olajszagban ússzon az egész lakás, tegyünk néhány szál petrezselymet és héjas fokhagymát a sütőolajba.
Hagymaszag eltüntetése praktika
A hagyma szagát só és citromlé keverékével tüntethetjük el a kezünkről és a vágódeszkáról.
Hagymaszag eltüntetése másként praktika
Ha főzésnél vagy utána hagymaszag árasztja el a konyhát vagy a házat, hagyjunk pár szem szegfűszeget ecetes vízben egy kicsit fortyogni. Ez minden hagymaszagot elfed.
Fokhagyma szagtalanítása praktika
A fokhagymás ételekhez adjunk sok friss, vagdalt zöldpetrezselymet, mert az ebben lévő klorofill (levélzöld) gyorsabban eloszlatja a fokhagymaszagot.
Ételek túlecetezése praktika
Ha túleceteztük az ételt, némi cukor és víz hozzáadaásával közömbösíthető
Fűszerolaj készítése praktika
Tegyünk kis üvegekbe tetszés szerinti fűszernövényeket (pl. rozmaringot, kaprot, bazsalikomot stb.), és öntsük fel olíva- vagy napraforgóolajjal. A ledugaszolt üvegeket tegyük világos helyre, és kb. három hét elteltével finom fűszerolajunk lesz. Ízlés szerint tehetünk bele szárított gombát, chilit, egész borsot. Ajándéknak sem utolsó!
Teafű aromatizálása fűszerrel praktika
A darálatlan fűszereket vagy a szárított gyógynövényeket közvetlenül összekeverhetjük a teaszirmokkal. Legalább egy hétig tartsuk lezártan, de ebben az esetben is naponta rázogassuk meg. Itt is érvényes: két-három adaléknál ne adjunk egyszerre többet, így elkerüljük az íz-zűrzavart.
Teafű aromatizlálása gyümölccsel praktika
Az almát, szilvát, mangót, akár gyömbért vagy más gyümölcsöt megtisztítjuk, és darabokra vágjuk. Kezeletlen déligyümölcs héját lereszeljük. Alacsony hőmérsékleten (80 C) megszárítjuk a sütőben, majd kihűtjük. Utána ízlés szerinti mennyiségben és választékban keverhetjük a tealevelekhez. Legalább egy hétig tartsuk lezártan, de ebben az esetben is naponta rázogassuk meg.
Variációk sült krumplira KLIKK a képekre!!!!!!
De valljuk be, a legtöbben csak pucoljuk, szeleteljük és bedobáljuk a forró olajba, pedig van élet ezen túl is. Magában, vagy köretnek, mindenképp megállja a helyét. Egy kevés fűszer, zöldfűszer, esetleg vaj, sokat dobhat az élvezeti értékén.
Mi magyarok a rakott krumplit, tojással, kolbásszal, és rengeteg tejföllel készítjük. A franciák ennek az ételnek a mesterei. Ők gratin-nek nevezik. Tojás ebbe is kerül, meg zöldség, akár még hús is, és töménytelen mennyiségű vaj. Egy próbát mindenképp megér!
Más név, más nemzet, de a lényeg ugyanaz. Burgonya és liszt keverékéből készült gombóc. Mi zsírban megforgatjuk, tejföllel vagy szalonnával, hagymával tálaljuk, míg az olaszok, olíva olajat használnak hozzá, és sok zöldfűszert vagy valamilyen mártást. A méret és forma is egy kicsit eltérő, hiszen míg a miénk sokszor szabálytalan és diónyi méretnél nagyobb, a gnocchi kicsi és valamivel szabályosabb is.
Habár a nudlit sósan, hagymával, vagy a krumplival is lehet enni, főként – ahogyan a gombócokat is – édesen fogyasztjuk. Mindkét verziót, megforgathatjuk zsemlemorzsán, amelyen előzőleg megpirítottunk egy kevés vajon.
Az egyik legegyszerűbb magyar étel. Számtalan néven ismert, de tájegységenként nemigen tér el. Reszelt burgonya, só, bors, hagyma kombinációja alkotja. Lehet sütni olajban, vagy zsírban. Én személy szerint egy diétásabb verziót szoktam készíteni. Egy nagyon kevés olívaolajat teszek egy serpenyőbe, és így sütőm meg őket. Persze a végeredmény nem teljesen ugyanaz, hiszen így nem lesz olyan ropogós, de érdemes kipróbálni. Aki szintén a megszokottól eltérően készítené, tegye muffin sütőbe!
(tojás nélkül is működik a sajt, nem kötelező bele)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál só
Elkészítése:
A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük, egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük, majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. (Nekem 10 perc alatt szépen össze is állt)
Egy kisebb tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt tálra tesszük és hagyjuk másnapig a spájzban száradni. (Én másfél napig hagytam száradni, majd mint a boltban lefóliázva betettem a hűtőbe további fogyasztásra)
Készült már bolti 3,5-ös tejből és bolti túróból is abból is nagyon finom sajt készült.
Olvastam ahol 1 hétig hagyták száradni, amikor nem esik neki a gyereknép, és többet készítek legközelebb azt is kipróbálom.